aktualne

Kravata je tradiční symbol elegance

Výběr kravaty může být pro muže zajímavým a osobním rozhodnutím, které odráží jeho styl a vkus. Kravaty jsou nejen praktickým doplňkem, ale mohou také dodat eleganci a individualitu každému outfitu. Při výběru kravaty je několik důležitých faktorů, na které by měl muž brát zřetel.

Prvním faktorem je barva. Barva kravaty by měla ladit s barvou košile a obleku, přičemž je možné volit jak kontrastní kombinace, tak i tón v tónu. Nejoblíbenější jsou tradiční barvy jako tmavě modrá, červená nebo tmavě zelená, které lze snadno kombinovat s různými outfity. Dalším důležitým bodem je materiál, který také hraje při výběru kravaty velkou roli. Kravaty jsou často vyrobeny z hedvábí, vlny nebo mikrovlákna. Hedvábí dodává kravatě luxusní vzhled a hebkost, zatímco vlna je vhodná pro chladnější období. Materiál by měl být vybrán podle příležitosti a ročního období a také osobních preferencí.

Šířka kravaty je také důležitým hlediskem. Trendy se v této oblasti mohou měnit, ale většinou platí pravidlo, že šířka kravaty by měla ladit s šířkou límce košile a velikostí krku. Standardní šířka se obvykle pohybuje kolem 8-9 centimetrů. V neposlední řadě je potřeba věnovat pozornost vzoru. Kravata může být hladká, pruhovaná, s puntíky nebo jiným vzorem, pro neformální příležitosti jsou v posledních letech populární i velmi výrazné vzory, kresby nebo postavičky. Zde záleží na osobním vkusu, na celkovém stylu oblečení a především příležitosti, na kterou se chystáte. Při některých událostech je vhodnější zachovat tradiční eleganci.

Výběr správné kravaty může posunout každý outfit na vyšší úroveň a přidat mu jiskru individuality. Je to malý detail, který ale může udělat velký rozdíl. Většinou je kravata doplňkem pánských šatníků, ale stále častěji v jemnější variantě ji do svých outfitů zařazují i ženy.

Nejnovější články